В Шумен чакат проблеми с водата и тази зима

9711
В  Шумен чакат проблеми с водата и тази зима
Снимка: Thinkstock

Очаква се честите аварии на основния водопровод от язовир „Тича“, който снабдява Шумен и Велики Преслав с питейна вода, да не се разминат и тази зима.

Стоманените тръби са силно амортизирани и безнадеждно остарели, тъй като повечето от тях са положени през 70-те години на миналия век. В момента специалистите от „В и К“-дружеството извършват профилактика, но тя не е достатъчна, за да запази съоръженията от измръзване и повреди през зимните месеци.

Ремонт оставя голяма част от Шуменско без вода утре

На 28 октомври (вторник) от 00 до 23 ч. ще бъде спряно водоподаването в Шумен, Велики Преслав, кв. Кирково, кв. Дивдядово, с. Дибич, с....

Единственият изход е подмяната на основния водопровод, за което първо трябва да бъдат изготвени работни проекти. След това пък е нужно да се търси европейско финансиране за изграждането на новото съоръжение, пише в. "Шуменска заря".

През лятото община Шумен кандидатства за 450 000 лева пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за проектиране. Тя и до ден-днешен не е получила одобрение. По думите на заместник-кмета по строителство и екология Иван Йонков до края на годината съществува възможност парите да бъдат отпуснати.

Той коментира: "След като отряза финансирането на пречиствателната станция за питейни води и ни се наложи да пиеем една студена вода, едва ли държавата ще осигури средства и за проектирането на нов магистрален водопровод. И заради държавно безхаберие жителите на трите общини Шумен, Велики Преслав и Търговище ще продължават да пълнят кофи и легени за всеки случай и да се надяват да не ги изненада поредната авария. Особено през зимата, когато тръбите се пукат от студа".

Управителят на шуменското водоснабдително дружество инж. Светлозар Дамянов обясни, че има готов работен проект за ремонт на първите 9 км на водопровода от язовир „Тича“ до така наречената разпределителна шахта на Омуртагов мост. Той добави: "За проектирането на останалите 24 км от съоръжението трябва община Шумен отново да кандидатства през следващата година пред ПУДООС. Надяваме се с новия бюджет искането за отпускане на средства да бъде удовлетворено. След това е необходимо да се кандидатства с проект по оперативната програма на ЕС за околна среда и води. За изграждането на новия водопровод ще бъдат необходими общо около 70 милиона лева“.

Пет чешми в Шумен са с негодна за пиене вода

Водата от пет чешми в Шумен е била с отклонения по микробиологични показатели по време на извършеното пробонабиране на 26.08.2014г. То...

Напълно възможно е такава сума да бъде осигурена от еврофондовете.

Цялата процедура обаче изисква доста време, тъй като след проектирането следва определянето на права за преминаване през обработваеми земи и изплащането на съответните обезщетения на собствениците. Едва след това може да се премине към строителството.

„С всяка изминала година авариите се увеличават. Централният водопровод от язовир „Тича“ до Шумен започна да се изгражда през 1972 г., а влезе в експлоатация през 1978 г. Експлотационният срок на съоръжението е 50 години и затова се налага спешната му подмяна“, обясни инж. Светлозар Дамянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен