Местан и Ахмедов отнесоха по 200 лв. глоба за агитация на майчин език

12942
Местан и Ахмедов отнесоха по 200 лв. глоба за агитация на майчин език
Снимка: БГНЕС

Шуменският районен съд потвърди наказателните постановления на областния управител, с които на лидера на ДПС Лютви Ахмед Местан и разградския депутат Ахмед Реджебов Ахмедов са наложени глоби от по 200 лева за агитация на майчин език.

Припомняме, че по време на парламентарните избори миналата година, ДПС стартира кампанията си от хитринското село Черна на 30 септември, където проведе предизборна агитация на турски език. Три дни по-късно, сигнал за това е подаден в ЦИК, която установява, въз основа на видеозаписи в мрежата, нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на език различен от българския. ЦИК оправомощила председателя си да състави актове за установените нарушения на Лютви Местан, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Ахмед Ахмедов и Рушен Риза.

ШРС приема за безспорно установено, че жалбоподателите са водили предизборна кампания на език, различен от българския. По този начин те са нарушили виновно чл.181, ал.2 от ИК , за което правилно и законосъобразно са санкционирани с обжалваните наказателни постановления. Не могат да бъдат споделени доводите за недоказаност на нарушението, тъй като в НП не били посочени какви точно фрази са използвали нарушителите и на какъв език, както и че не е установено, че същите са служили за предизборна агитация. Същевременно от обстановката, при която е извършено нарушението, а именно - по време на предизборно мероприятие на политическа партия, се налага единствения извод, че изказването на жалбоподателя в качеството му на кандидат за народен представител е било предназначено за целите на предизборната агитация.

По отношение на нарушени граждански права, съдът заявява - Европейската конвенция за правата на човека и Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, представляват част от националното законодателство и при противоречие между национален закон и тези международни актове, съгласно чл.5 ал.4 от Конституцията следва да се приложи нормата на международния договор. Според разпоредбата на чл.149, ал.1, т.4 от Конституцията обаче правомощието да се произнася за съответствието на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна, е предоставено на Конституционния съд. По отношение съответствието на разпоредбите на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и конкретно чл.9 и 10 от нея с Конституцията Конституционния съд на РБ се е произнесъл с Решение № 2 от 18.02.1998г. по конст. д. № 15/97 г., като е приел, че не е налице противоречие между текстовете на Конвенцията и Конституцията.

И двете решения на ШРС подлежат на обжалване в 14-дневен срок пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

За 27 май е насрочено друго дело на ДПС срещу Областна управа Шумен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен