Уникално българско съкровище на изложение в Шумен

10225
Уникално българско съкровище на изложение в Шумен

В Регионалния исторически музей – Шумен е представено съкровището от село Лесичово, Пазарджишко. То е открито през 1977 г. и се състои от накити, тасче, златарски припой и сребърни мъниста. Всички предмети, с изключение на една гривна, са изработени от висока проба сребро, а някои от елементите са с позлата.

Накитите от Лесичовското съкровище притежават елементи на ислямското изкуство, готиката и ренесанса, характерни за златарското изкуство през ХVІ–ХVІІ век. Най-силно е влиянието на късната готика през ХVІІ век, проникнало от Западна Европа чрез някои форми и декоративни похвати. Обогатено с ориенталски и западни мотиви, с високи художествени качества, съкровището е едно забележително произведение на изкуството, запазено до наше време.

Показваме в Лувъра тракийските си съкровища

Съкровища за поне 165 милиона евро ще покаже България в Лувъра. Това е общата застрахователна оценка на иначе безценните за страната ни...

Художествено-стиловите и технически характеристики на разглежданите луксозни предмети издават почерка на златарския център в Чипровци и се датират към ХVІІ–ХVІІІ век. Украшенията се отличават с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика и включват почти всички видове, разпространени в България през османския период. Те представляват важен белег на социалната и йерархическата структура, на пола и възрастта, на културната и религиозната принадлежност на своя притежател.

Сбирката от Лесичово е експонирана в зала „Съкровищница“ с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Пазарджик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен