Само 3% от асансьорите в Шумен са нови

11401
Само 3% от асансьорите в Шумен са нови
Снимка: БГНЕС

"В Шумен има 1500 асансьора, но само 50 от тях са нови. Повечето от старите са монтирани през от 70-те и 80-те години на миналия век". Информацията съобщи инж. Светослав Мънков - инспектор на асансьорни съоръжения в Държавния технически надзор в Шумен, предаде БТА.

Според наредбите в закона всеки асансьорен сервиз е длъжен на 10 дни да извършва профилактична проверка на съоръженията в жилищната или административната сграда, с която има сключен договор за поддръжка. Важно е и хората, които живеят в сградата, редовно да осигуряват средства за подмяна на части за оптималното натоварване на асансьорите, а при проблем да се обаждат на телефонните номера, които задължително трябва да има изписани във всяка кабина, информира БТА.

Откриха мъртва издирвана жена в Шумен

42-годишна жена от Шумен е намерена убита в частен дом в града, предаде БГНЕС. Вчера, 12 август, в местното Районно се обадил мъж, кой...

"Собственикът или ползвателят трябва да има договор с поддържаща фирма. Ако няма, санкционираме ползвателите. Глобата е от 200 до 500 лв., а сега се очаква, че ще бъде увеличена до 5000 лв.", обясни инж. Мънков.

В новите асансьори вече има бутони за двустранна връзка, което в близко бъдеще ще навлезе за всички асансьори", прогнозира експертът. Той допълни, че е много важно къде се съхранява така нареченият паспорт на асансьора, в който се отбелязва колко често се правят техническите му прегледи. За контрола трябва да отговаря домоуправителят на сградата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен