Безработицата в Шуменско тръгна нагоре

8407
Безработицата в Шуменско тръгна нагоре
Снимка: Getty Images / Guliver

Безработицата в Шуменско през октомври се е увеличила с 0,5 на сто - от 16,8 до 17,3%, в сравнение с предходния месец. 13 204 са регистрираните безработни в бюрата по труда и те са с 427 повече от миналия месец, съобщиха от Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна.

Причина за ръста е започналото освобождаване на зает персонал от сферата на преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство, както и на приключването на трудовите договори на лицата, назначени по програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Безработицата в Шумен бележи минимален спад през септември

Равнището на безработица в Шуменска област през септември е 16.8% или 12 777 души. Броят им е със 119 лица по-малко от август, съобщава...

В община Шумен броят на регистрираните безработни през месеца е 2636 със 154 повече от септември.

На работа през октомври са постъпили 617 безработни лица. На първичния пазар на труда реализация са намерили 441 безработни. С посредничеството на бюрата по труда от Шуменска област на работа са постъпили 443 лица. По програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" устроените са 176. През месеца работа са започнали 139 младежи до 29 години, от които 77 са на възраст до 24 години.

В бюрата по труда от областта са заявени 532 работни места. На първичния пазар са обявени 268 работни места. Най-голям е делът на местата, обявени от работодатели от частния сектор - 75% (201 работни места). През месеца най-много от обявените работни места са от сферата на преработващата промишленост (94).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен